Lake District reisblog

Lake District

De buitenlandse schoolreis

Weekprogramma per dag

Zie routekaart met hoogteprofielen

Hier is een uittreksel uit het informatiebulletin op onze website met een beknopt weekprogramma:

Wij reizen met ons “hebben en houwen” op de rug – ongeveer 10 kg – door een ongelooflijk mooi en ruig landschap met veel bergen en schitterende meren. We lopen door de overblijfselen van duizenden jaren geschiedenis en zien steeds de sporen van de mens in het landschap. In het Lake District trekken we in een wijde cirkel van jeugdherberg naar jeugdherberg, waar we in meer-personen kamers overnachten en waar het avondeten, ontbijt en lunch voor ons verzorgd worden.

De tocht begint op zaterdag in IJmuiden, waar ons een heerlijke avondmaaltijd – je mag zoveel eten als je wilt – te wachten staat en we overnachten in 4 persoonshutten.

Aankomst de volgende ochtend in Newcastle om 9.00 uur. Per bus gaat het naar het plaatsje Dockray, waar rond 12.00 uur onze wandeltocht écht gaat beginnen. Na een gelijkmatige klim hebben we (bij mooi weer…) een mooi uitzicht over het meer “Ullswater”. We vervolgen onze wandeling boven het riviertje Glencoyne richting Glencoyne Head. Na het bereiken van de top dalen we af richting onze eerste accommodatie, de jeugdherberg van Glenridding waar we in de oude kantoren van de loodmijn (1711 – 1961) overnachten. ‘s Avonds is er genoeg tijd om spelletjes te spelen.

Maandag is een pittige, maar schitterende tocht via de Striding Edge naar de Helvellyn (950 m.), één van de hoogste toppen in het Lake District. De precieze route zal van het weer afhankelijk zijn. Vanaf de top begint een afdaling naar het meer “Thirlmere”. Vanaf daar lopen we naar Keswick naar de jeugdherberg.

Dinsdag gaan we op een iets andere manier invullen. In de ochtend kanoën we in groepjes over het Derwent Water. Daarna loopt elke groep met kaart en opdrachten naar de jeugdherberg in Borrowdale. Na het avondeten genieten we van een diavoorstelling van Cockermouth Mountain Rescue Service. Die zal ons de meest fraaie plekken van het Lake District laten zien en ook over een aantal reddingsacties vertellen.

Op woensdag lopen we vanuit de herberg naar Rostwhaite waar een klim richting Styhead Tarn begint. Daar gaan we een pittige maar vermoedelijk onvergetelijke middag tegemoet, via de beroemde Corridor Route over de Scafell Pike (978 m.), de hoogste berg van Engeland. Daarna een lastige afdaling en een lange wandeling door een verlaten en moerassig gebied. Daarna arriveren we in de jeugdherberg van Eskdale.

Voor donderdag hebben we verschillende routes in optie, afhankelijk van het weer. Een tussendoel is de Old Man of Coniston. Als je deze berg vanuit de verte ziet, begrijp je waarom hij deze naam gekregen heeft; je loopt als het ware over de lagen van een buik van een hele dikke man. We dalen af naar het stadje Coniston, waar we de bus nemen naar Hawkshead. De jeugdherberg is een enorm groot landhuis met prachtige tuinen en een groot meer.

Vrijdag is een rustige loopdag van ongeveer 3 uur naar Windermere waar de bus ons weer terugbrengt naar de boot. Daar kunnen we lekker onbeperkt eten, dansen en slapen in 4 persoonshutten.

Zaterdagmorgen arriveren we moe maar voldaan weer in IJmuiden. Om van dit alles optimaal te genieten is een goede conditie nodig. Dit moet in de eerste plaats blijken uit het ingevulde formulier (opgave medische gegevens) dat hierbij is gevoegd. Vervolgens ook uit de manier waarop je de oefentocht volbrengt. Verder heb je goede bergschoenen (categorie B) nodig en een rugzak voor 10 kg bagage. Een aantal rugzakken is op school te huur.